Снимка PexelsБез личен лекар са останали около 70 000 пациенти през

...
Снимка PexelsБез личен лекар са останали около 70 000 пациенти през
Коментари Харесай

70 000 българи са останали без личен лекар през 2020 без да разберат

Снимка Pexels

Без персонален доктор са останали към 70 000 пациенти през 2020 година, без да схванат. 

Това заяви омбудсманът Диана Ковачева при днешното си присъединяване в Международната научна конференция „ Основни права и здравно право “, проведена от Института за страната и правото, написа

Във форума участваха заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров, ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, академични преподаватели, учени, представители на правосъдната власт и други
 
По публични данни, 73 персонални лекари през 2020 година са прекратили по разнообразни аргументи своята процедура и контракти с НЗОК, само че техните пациенти, които са приблизително сред 1 000 и 2 000 души са разбрали този факт едвам откакто са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем. Омбудсманът бе безапелационна, че това не е ангажимент на персоналните лекари, а на страната, в лицето на виновните институции.

„ Тези хора бяха сложени пред сериозен проблем, без персонален доктор в обстановка на Коронавирус, в която им е била нужна незабавната му интервенция, издаване на направление за експерт, за съвет или в подпомагането за решаването на здравословен проблем. Това са приблизително към 70 000 пациенти, които не са знаели, че техният персонален доктор е с прекъсната процедура. Има модерни средства, в това число посредством есемеси, имейли, с които всеки жител може и би трябвало да бъде известен при такава обстановка. Ангажиментът няма по какъв начин да бъде на персоналния доктор, който приключва практиката си, най-малкото, тъй като повода за това може да е и настъпила гибел. Тук изрично би трябвало да се намеси страната - НЗОК, Министерството на здравеопазването, държавните институциите са тези, които би трябвало да решат казуса, тъй че хората своевременното да бъдат уведомявани “, безапелационна бе Диана Ковачева.

Тя заяви още, че през предходната година жалбите до омбудсмана в областта на опазването на здравето са над 1 000 и са свързани най-вече с достъпа до здравна помощ в отдалечени и мъчно налични региони, качеството на медицинските услуги, подозрения за лекарски неточности, медицинските експертизи, закъснение на експертизите, здравното обезпечаване и компенсациите, проблеми за нарушени социално-икономически права и такива, свързани с издаването на документи за имунизиране.

„ Миналата седмица изпратих рекомендация до здравния министър и той се ангажира да реши въпроса с опциите за ремонти на механически неточности в документите. Хората, чиито данни са сбъркани на процедура нямат опция за промяна на тези данни. Другият проблем, обвързван с издаването на документите за ваксини се отнася до жители, които са си сложили две дози от разнообразни ваксини. Към момента към момента не е допустимо да получиш документ, в случай че си се ваксинирал с две разнообразни ваксини като първа и втора доза. Надявам се, че този проблем ще бъде решен “, акцентира омбудсманът.

„ Не бих споделила, че увеличението на жалбите се дължи единствено на Коронавирус пандемията, макар че тази обстановка освети редица систематични проблеми, който съществуват през годините. Нормативната уредба и практиката по използването ѝ постоянно не водят до отбрана на правата на пациентите ”, добави омбудсманът.

Доц. Ковачева акцентира, че е належащо да се предложи нов прочит на пресечните точки сред главните права на жителите и развиването на здравното право - проблемите на доболничната помощ, здравната експертиза, здравните провокации, закрилата на здравето в изискванията на пандемия, единодушието за донорството – все тематики, по които жителите се обръщат към омбудсмана.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР